Skip to navigation Skip to main content

Wat is de betekenis van steenmannetjes in de bergen?

Steenmannetjes

Een steenstapel, ook wel steenmannetje genoemd, is gemaakt ter markering van een wandelpad. De steenmannetjes helpen u oriënteren in dichte mist, bij ruig terrein of open vlaktes. U komt de steenmannetjes niet alleen in de Alpen, maar overal ter wereld tegen. Waarom dat zo is, dat is een vraag waar veel mensen het antwoord niet op weten. Toeristen vinden het leuk om stapels te maken of zelfs om te gooien, zonder de betekenis ervan te kennen. Heeft u zich altijd al afgevraagd waarom steenmannetjes in de bergen staan? Lees dan snel verder.

Waarom worden steenmannetjes gemaakt?

Steenmannetjes hebben in iedere cultuur een andere betekenis. In IJsland en Noorwegen gelooft men dat de steenmannetjes de trollen verjagen en volgens de Griekse mythologie heeft het te maken met de Griekse god Hermes. Eskimo’s geloven dat de steenmannetjes bevordelijk zijn voor de jacht op rendieren, in het Boeddhisme zijn de stapels heilig en voor de meeste Westerse culturen geldt dat de steenmannetjes u helpen oriënteren tijdens slecht weer of gemaakt zijn ter bevestiging van een plaats. Bent u bijvoorbeeld aan het wandelen in de Alpen, dan kan het weer snel omslaan en het zicht sterk verminderen. Veel paden zijn inmiddels uitgerust met borden, maar daar waar dat niet zo is, helpen de steenmannetjes u verder op weg. De steenstapels van tegenwoordig zijn meestal tussen de 30 centimeter en 1,5 meter hoog, maar kunnen uiteraard nog hoger zijn.

Hoe zijn steenmannetjes en steenstapels ontstaan?

Onderzoek heeft uitgewezen dat steenmannetjes al eeuwenlang gemaakt worden. Ook de steenmannetjes die u tegenkomt in de bergen kunnen vaak al enkele honderden jaren oud zijn. Het maken van steenstapels dateert uit de bronstijd. Echter was de functie ervan toen wel anders. Men maakte de stapels om doodskisten, as of botten van overledenen in te plaatsen. De stapels werden gebouwd boven het dorp waar de overledene had gewoond en kwamen op een opvallende plek te staan.

De verschillende benamingen van een steenstapel

Elk land en elke cultuur heeft een andere benaming voor de steenstapels. Voor ons is het een steenmannetje, maar door de Eskimo's wordt het bijvoorbeeld een inuktitut genoemd. De Engelse benaming cairns komt het vaakst voor en is voor de meeste mensen bekend. De Duitse variant Steinmänchen lijkt het meest op die van ons, in Frankrijk is het een galgal of tumulus en in Kroatië een gromila.

Regels voor steenmannetjes in de bergen

De meeste toeristen zijn niet bekend met de bovengenoemde informatie. Zij vinden het leuk om zelf een stapel te bouwen en zo ontstaan vaak hele velden vol. De lokale bevolking vindt dit niet fijn en irriteert zich hieraan. Ook vinden sommige toeristen het leuk om de stapels kapot te maken of om te schoppen. Uiteraard is dit al helemaal niet de bedoeling. De stapels zijn gemaakt om bergsporters veilig terug te brengen. Laat de stapels staan en bouw vooral zelf geen nieuwe.

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.