De bergregio's van Oostenrijk bieden een grote hoeveelheid culinaire specialiteiten, die elk het karakter van de regio's weerspiegelen. Zowel in de vele hotels als op de almen op de berg, worden traditionele gerechten uit de Tiroolse keuken geserveerd. In de soep, met zuurkool of met salade komen bijvoorbeeld de Tiroolse speckknödel op tafel. De Tiroolse gröstl, die oorspronkelijk als restverwerking van het zondagse vlees diende, is in de jaren een specialiteit geworden.
Culinair genieten met panoramisch uitzicht
In de panoramawagen van de Himmelstreppe reist u in Niederösterreich naar Mitterbach, waar ze op de Gemeindealpe culinaire en landschappelijke verwennerijen kunnen combineren. Met de nieuwe treinen van het merk 'Die Himmelstreppe' gaat u van de Mariazellerbahn comfortabel op pad. In de panoramawagen, die op zaterdagen, zondagen en feestdagen ingezet wordt, genieten fijnproevers van lekkernijen uit het Mostviertel, terwijl het idyllische landschap van het Dirndltal en de Ötscherregio aan hen voorbij trekt.
Lekkernijen uit het water in Oberösterreich
De vissen uit het schone water van het Salzkammergut in Oberösterreich worden door de koks in de restaurants van de regio verwerkt tot geraffineerde gerechten. Restaurant Fischerhütte aan de Toplitzsee biedt bijvoorbeeld een afwisselende regionale keuken en visspecialiteiten uit de rivieren en meren in de regio. Visliefhebbers gaan ook naar het bekroonde restaurant 1er Beisl in Nussdorf aan de Attersee, naar Seewirt Zauner in Hallstatt en naar Fischergartl in St. Wolfgang. Wie will zien waar de vis vandaan komt, kan zelf in een van de meren duiken of met een roeiboot het water op gaan. Het JUFA hotel in Grünau im Almtal is een goed uitgangspunt voor een culinaire ontdekkingsreis.
Zoete Karinthische traditie
De 'Pohača' uit het Rosental, ook wel de 'Karinthische reindling' genoemd, is het symbool van de rijke deegspijscultuur van Karinthië. Het deeggerecht met zijn vulling van noten of maanzaad, veel suiker, kaneel en rozijnen is het traditionele paasgeschenk van de peetouders aan hun peetkinderen. Meestal is er midden in het gebak een gekleurd paasei of een munt te vinden. De beste Rosentaler Pohača wordt elk jaar in het kasteelpark van Ferlach na een uitgebreide proeverij, bekroond.
'Sauakas', grijze kaas uit het SalzburgerLand
Op ongeveer 40 bergweiden in het Großarltal in het SalzburgerLand rijpt de karakteristieke sauerkäse. Elke donderdag van juli tot eind september kijken de bezoekers op de Karseggalm in Großarl met de kaasmaakster mee, wanneer ze in de 400 jaar oude berghut volgens de traditionele receptuur sauerkäse maakt. Deze 'sauakas' is een bijzonder soort grijze kaas, die zonder toevoeging van stremsel of andere stollings- of rijpingsmiddelen tot stand komt. De kaasmaakster schept hiervoor de wrongel, die zich op magere melk afzet, af en laat hem drogen in een waterdoorlatend en met een linnen doek bekleed houten vat. Vermengd met zout, peper en verschillende kruiden rijpt deze massa dan in de kelder.
Landelijke kookkunst uit Vorarlberg
Ze zijn heerlijk met zuurkool of met kaas: de 'knöpfli', die boerinnen in de Montafon in Vorarlberg klaarmaken. De boerinnen van de Bartholomäberg in de Montafon staan bekend om hun kookkunst. Op diverse markten en festivals bieden ze, gekleed in prachtige klederdracht, hun zelfgemaakte specialiteiten aan. Ze bereiden bijvoorbeeld de traditionele 'krutknöpfli' volgens oud recept: de boerin maakt een stevig deeg van meel, eieren, zout en water en laat dat deeg door een soort schaaf, de 'Knöpflihobel' in kokend zout water vallen. De gare 'spätzle' worden met kleingesneden gerookt vlees en in blokjes gesneden uien in heet vet gebakken en gemengd met gekookte zuurkool.