Skip to navigation Skip to main content

9 tips voor een wandelvakantie met kinderen in Oostenrijk

54325 - 9 tips voor een wandelvakantie met kinderen in Oostenrijk (2)
© Innsbruck Tourismus / Helga Andreatta

Tijdens je zomervakantie in Oostenrijk is wandelen met de kinderen een echte aanbeveling. Jaarlijks gaan veel Nederlandse gezinnen richting de Alpen om te genieten van de speciale activiteiten en uitjes die de bergen te bieden hebben. Je zal je geen seconde hoeven te vervelen! Zo weten de Oostenrijkers precies hoe zij van kinderen echte wandelfanaten moeten maken. Ze maken er iets leuks van voor iedereen, zo kan je aan de themaroutes onder andere diverse speelplaatsen, uitkijktorens en andere activiteiten vinden. In dit weblog hebben wij 9 handige tips voor wandelen met kinderen in Oostenrijk voor je op een rijtje gezet.

Wandelen met kinderen in Oostenrijk

De eerste keer de berg op om te wandelen kan voor ouders een gespannen moment zijn. Gaan ze het wel leuk vinden, vinden ze het niet te zwaar, is het niet wat saai? Als ouder spookt het allemaal door je hoofd. Tijdens het wandelen in Oostenrijk hoef je je daar helemaal niet druk om te maken. Er is daar zomers oneindig veel leuks te doen, je kind hoeft zich nooit meer te vervelen. Denk bijvoorbeeld aan rodelen! Eerst de wandeling of lift omhoog, en dan weer met topsnelheid naar beneden suizen. Ook zijn er in de Oostenrijkse bergen veel klimparken te vinden, door de bomen klimmen en klauteren is leuk voor jong en oud. Zelfs tijdens het echte wandelen is er genoeg te doen voor kinderen. Vaak zijn er langs de route leuke weetjes en speelplaatsen vinden.

54325 - wandelen met kinderen in oostenrijk (2)
Wandelen met kinderen in Oostenrijk is een feest voor het hele gezin! (Foto: © Wöthersee Tourismus GmbH / Martin Hofmann)

Themaroutes

Ook leuk als je gaat wandelen met kinderen in Oostenrijk, zoek een van de vele leuke themapaden op. Je komt dan langs leerzame stations die je iets vertellen over een onderwerp of de omgeving, een speelelement bevatten of je verwennen op een prachtig uitzicht. Tips voor leuke themaroutes in Oostenrijk vind je hieronder.

#1. Märchenweg, Schladming-Dachstein

Een leuke wandeling voor het gezin is de Märchenweg in Schladming-Dachstein, een twee uur durende route van 4,3 kilometer. Langs de route vind je verschillende sprookjesstations met sprookjesfiguren, speelplaatsen, kleine speelhuisjes en prachtige uitzichtpunten. De route is ook geschikt voor de allerkleinsten, omdat de weg via alpenweides en bospaden loopt en dus de kinderwagens en buggy’s ook mee kunnen. Even een pauze nodig? Bij Hotel Schwaigerhof of de Tauernalm kan je altijd terecht.

#2. Baumhausweg Stubai, Fulpmes im Stubaital

Wandelroute Baumhausweg, te vinden bij het middenstation van bergbaan Schlick, loopt tot aan Alpengasthof Vergör. De route is voor kinderen een echte droom. Onderweg vind je onder andere tunnels, glijbanen, schommels en diverse andere toestellen. Ook een leuke uitdaging, vind alle verborgen schatten! Bij de ingang kan je een schatkaart meenemen om onderweg alle schatten te bemachtigen. Lukt dit? Dan kan je bij de Fronebenalm, de Bruggeralm of Alpengasthof Vergör een leuke prijs ophalen. De wandeling duurt ongeveer twee uur.

#3. Six Senses, Serfaus

Zoals de naam al verklapt draait het bij de Six Senses wandelroute in Serfaus allemaal om de zintuigen. Vijf van de zes zintuigen zijn vertaald naar stations, dit zijn: zien, horen, aanraken, ruiken en proeven. Het zesde station gaat over de illusies buiten de zintuigen. Ook vind je langs de route speelplaatsen en kan je onderweg genieten van het prachtige uitzicht. De gehele ervaring duurt ongeveer 4 uur en is geschikt voor alle leeftijden.

54325 - schafberg salzburg (2)
De ideale oplossing voor vermoeide kinderbeentjes! (Foto: © Salzburg AG Tourismus)

Wandelroutes rondom water

Het kan zomers tijdens wandelen in Oostenrijk heerlijk weer worden op de bergen. Ideaal is dan een wandelroute langs het water. Na je wandeling jezelf en je kind belonen met een lekkere duik in een bergmeer is de perfecte afsluiting van een dag.

#4. Tscheppaschlucht, Ferlach

Als je op zoek bent naar een avontuurlijk route die ook geschikt is voor kinderen ben je bij de Tscheppaschlucht in Karinthië aan het juiste adres. Tijdens de wandeling van ongeveer twee à drie uur kom je langs allerlei indrukwekkende bezienswaardigheden. Lopend door een idyllisch, schaduwrijk bos ga je richting de kloof, vanwaar je weer verder gaat via bospaden, trappen, ladders en bruggen richting de prachtige watervallen en helderblauwe riviertjes.

#5. WildeWasserWeg, Stubaital

De WildeWasserWeg in het Stubaital is verdeeld in drie etappes, waarvan voornamelijk de eerste ideaal is voor gezinnen met kinderen. Tijdens de route van 3,5 kilometer kom je langs allerlei bijzondere plekken als: bergmeren, watervallen, kloven en waterrijke speelplaatsen. De wandeling start bij de Steinbruch in Ranalt en eindigt na een wandeling van 1,5 uur bij de imposante Grawa waterval. Is dit nou nog iets te ver? Neem dan de bus, die heen en weer rijdt tussen de twee punten, om bij de watervallen een kortere wandeling te maken.

#6. Krimmler Wasserfälle, Krimml

Krimmler Wasserfälle behoort tot een van de mooiste bezienswaardigheden van Europa en is dan ook echt adembenemend mooi. De spectaculaire 380 meter hoge waterval is iets wat je echt eens bezocht moet hebben. Het leukste van de waterval is dat het mogelijk is om helemaal naar boven te lopen via een 4 kilometer lange wandelroute. De weg omhoog duurt ongeveer 1,5 uur en is verdeeld in drie fases, waarvan vooral de middelste heel mooi is. Vanuit daar heb je uitzicht op alle drie de plateaus. De volledige route is geschikt voor kinderen, maar de laatste fase is wel vrij lastig. Het kan dus zijn dat je al eerder terug moet keren.

54325 - krimmler wasserfalle (2)
Genieten van dit prachtige natuurspektakel!

Algemene tips

Ook hebben we nog een paar algemene tips voor het wandelen met kinderen op een rijtje gezet. Het is altijd handig om te weten wat je nou mee moet nemen, hoe je je kind kan vermaken of hoe lang je kind het wandelen vol kan houden. Lees hierover onder meer.

#7. Wat neem je mee in een kinderrugzak?

Uiteraard kan je als ouder de spullen van je kind zelf meespelen, maar dat kan ook anders. Kinderen vinden het namelijk vaak helemaal niet erg om hun eigen spulletjes te dragen in een rugzakje, dat geeft ze juist het gevoel van verantwoordelijkheid. Let wel op het gewicht en de grootte, zo mag het gewicht van de rugzak niet meer dan 10% van het lichaamsgewicht van de drager zijn. Zorg er ook voor dat de rugzak niet te groot is, het moet wel comfortabel blijven. En wat geef je je kind nou mee in zo'n rugzak? Denk aan en drinkflesje, wat lekkere tussendoortjes, zonnebrandcrème en misschien een extra vestje.

#8. Activiteiten voor vermaak

Een paar leuke spelletjes en activiteiten bij de hand hebben is altijd handig. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je kind zich begint zich vervelen tijdens een lang stuk wandelen, een beetje vermaak komt dan goed van pas. Doe bijvoorbeeld een evenwichtsoefeningen op boomstammen, raadspelletjes of klim op rotsen. Een kleine picknick of steentjes laten ketsen op water doet ook vaak de truc.

#9. Hoe lang kan je wandelen met kinderen?

De laatste en een van de belangrijkste tips, hoe lang kan je blijven wandelen met je kind? Natuurlijk is dat afhankelijk van het kind zelf, maar er is wel een vuistregel die je kan toepassen wanneer je het niet zeker weet. Kinderen van kleuterleeftijd kunnen meestal niet langer dan drie uur wandelen en kinderen tot 10 jaar maximaal vijf uur. Tussen de leeftijd 10 en 14 zouden ze in principe tochten van zes uur kunnen maken. Stem de wandeling af op het jongste kind of spreek af dat een ouder met de oudsten verder gaat terwijl de ander met de jongste een tijdje blijft relaxen in bijvoorbeeld een berghut.

54325 - wandeling harschbichl (2)
Vanaf de Harschbichl heb je een prachtig uitzicht op de Wilden Kaiser (Foto: © Mirja Geh Photography)
Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.