Wandelen met knieproblemen kan je vakantie in de bergen een stuk minder leuk maken. Bovendien is het een flinke uitdaging om een lange wandeling te maken als je snel last hebt van pijn in je knieën. Toch kun je, afhankelijk van de aard en heftigheid van je knieproblemen, nog wel genieten van wandelen in de Alpen, de mooiste uitzichten en de frisse berglucht. Om je hierbij een beetje te helpen, hebben we 7 tips voor wandelaars met knieproblemen op een rijtje gezet.
#1. Doe spierversterkende oefeningen
Als je regelmatig veel last hebt van je knieën, is het verstandig om een afspraak te maken bij een fysiotherapeut. Hij of zij kan het best beoordelen waar de pijn vandaan komt en wat je ertegen kunt doen. Vaak krijg je oefeningen mee om de spieren rondom je kniegewricht te versterken en zo de pijn te verminderen. De pijn kan misschien niet altijd helemaal te verhelpen zijn, sterkere spieren kunnen de pijn in elk geval een stuk verlichten.
#2. Gebruik de bergliften
Vooral naar beneden lopen kan extra pijn in je knieën en gewrichten opleveren. Ben je gevoelig voor knieproblemen, dan zul je waarschijnlijk de meeste last ervaren tijdens het afdalen. Een oplossing hiervoor is om met de lift naar beneden te gaan. In de meeste vakantieregio's draaien ook 's zomers de stoeltjesliften en gondels, ideaal om de wandeling naar beneden over te slaan. Heb je nu tijdens het omhoog lopen ook last van je knieën, zoek dan een redelijk vlakke wandeling op hoogte uit en ga met de lift omhoog en naar beneden. Zo kun je toch in de bergen wandelen, zonder al te veel hoogtemeters te overbruggen.
#3. Gebruik je wandelstokken
Het gebruik van wandelstokken kent vele voordelen. Een daarvan is dat ze, wanneer je ze op de juiste manier gebruikt, de belasting op je knieën en spieren tot wel 30% kunnen verminderen. Dit maakt het klimmen makkelijker en tijdens het dalen vangen de wandelstokken veel van de klappen op. Let er wel op dat ze je op de juiste hoogte instelt en goed gebruikt. Hoe je dat doet? Hier lees je meer over het gebruik van wandelstokken >
#4. Let op je wandeltechniek
Als je niet op de juiste manier wandelt in de bergen, kunnen je knieproblemen nog erger worden. Let er daarom op dat je de juiste wandeltechniek toepast door kleine stappen te nemen en je gewicht met je bovenbeenspieren op te vangen. Daarnaast helpt het ook om soepel te lopen en je knieën niet te overstrekken. Zo ontlast je je knieën en wordt het voor wandelaars met knieproblemen een stuk aangenamer in de bergen. Meer informatie over de juiste wandeltechniek lees je hier >
#5. Zorg voor bergschoenen met een goede demping
Zorgen voor de juiste uitrusting is het halve werk als je last hebt van knieproblemen. Een van de onderdelen van die uitrusting is een paar bergschoenen met een goede demping. De ene schoen heeft een mindere demping dan de ander, dus geef bij het aanschaffen van je wandelschoenen aan dat je snel last hebt van je knieën. Zo kan de verkoper hier rekening mee houden bij het vinden van de juiste schoen. Wacht ook niet te lang met het vervangen van je oude wandelschoenen. Ook al zien ze er misschien nog goed uit, de demping wordt snel minder naarmate de schoenen ouder worden.
#6. Tape of bandage
In sommige gevallen kan het helpen om je knie(ën) in te tapen of een speciale sportbandage te gebruiken om de pijn te verminderen of voorkomen. Een speciale sportbandage zorgt voor extra stevigheid voor je knie, maar biedt tegelijkertijd voldoende vrijheid om goed te kunnen bewegen. Weet je niet hoe je je knie moet tapen of de sportbandage gebruikt, laat je hierin dan adviseren door een fysiotherapeut.
#7. Bouw je wandelingen rustig op
Weet je van jezelf dat je een wandelaar met knieproblemen bent, zorg dan dat je je wandelingen rustig opbouwt. Maak dus niet meteen op de eerste dag een lange tocht met 600 hoogtemeters, maar begin iets vlakker en korter. Vervolgens bouw je de afstand en het aantal hoogtemeters steeds iets verder op. Zo kan je lichaam wennen aan het stijgen en dalen en heb je minder snel last van je knieën.