Wie op vakantie gaat naar de Alpen, rijdt vaak via Duitsland naar zijn of haar eindbestemming. Dat betekent lekker doorrijden op de Duitse Autobahn met een heerlijke vakantie in de bergen in het vooruitzicht. De meeste mensen hebben de vakantie al in hun bol tijdens het inpakken en het kan dus gebeuren dat je wel eens wat vergeet. Een aantal dingen mag je echter zeker niet vergeten, want deze moet je verplicht bij je hebben als je door Duitsland rijdt. Dit om ervoor te zorgen dat de veiligheid van jou en je medeweggebruikers gewaarborgd blijft. Check dus voor je vakantie even of je alles bij je hebt, zo voorkom je dat je vakantie begint met een boete...
Onderweg in Duitsland: verplichte items
Autorijden op de Autobahn in Duitsland gaat net even anders dan in België. Veel trajecten van de Autobahn hebben geen snelheidslimiet, waardoor mensen er over het algemeen een stuk sneller rijden dan hier. Daarnaast verschillen ook bepaalde regels, bijvoorbeeld van wat je allemaal verplicht bij je moet hebben als je met de auto door Duitsland rijdt. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje:
- Gevarendriehoek: je bent verplicht om een gevarendriehoek bij je te hebben en deze te gebruiken bij pech of een ongeval als je door Duitsland rijdt. Zo waarschuw je je medeweggebruikers dat jij stilstaat langs de snelweg. Zorg ervoor dat deze op een plek ligt waar je hem snel kunt pakken, want in uiterste nood wil je niet nog zes tassen opzij moeten schuiven.
- Veiligheidshesjes: rijd je met de auto door Duitsland, dan moet je verplicht veiligheidshesjes bij je hebben voor iedereen in de auto en dien je deze te gebruiken in geval van pech of een ongeval. Omdat je nog binnen Europa bent, moeten deze voldoen aan de EN471-norm. Dat wil zeggen, dat ze fluorescerend rood, geel of oranje zijn en voorzien van retro-reflecterende strepen. Je moet ze snel aan kunnen trekken in geval van pech of een ongeval, dus leg deze op een makkelijk te bereiken plek. Je kunt ze bijvoorbeeld in het dashboardkastje of de zakken aan de achterkant van de voorstoelen doen.
- Verbanddoos: naast een gevarendriehoek en veiligheidshesjes, moet je in Duitsland ook een verbanddoos in je auto hebben liggen. Ook deze leg je op een plek waar je er makkelijk bij kunt, zodat je snel kunt handelen als het nodig is.
- Ruitenvloeistof: een vanzelfsprekend item dat je verplicht bij je moet hebben als je onderweg bent in Duitsland, is ruitenvloeistof. Autorijden met vieze ramen is gevaarlijk, dus niet zo gek dat je ruitenvloeistof bij je moet hebben.
- Wielkeggen: een toevoeging voor mensen die met een caravan of aanhangwagen op vakantie naar de Alpen gaan en door Duitsland rijden, zijn twee wielkeggen. Dit geldt echter alleen voor caravans en aanhangers met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg.
Let op: behalve de wielkeggen zijn bovenstaande items verplicht voor auto's met een Duits kenteken. Toch wordt iedereen die door Duitsland rijdt aangeraden deze spullen bij zich te hebben. Het gaat tenslotte om je eigen veiligheid en zo voorkom je vervelende discussies met de politie.
Onderweg in Duitsland: handige items
Naast het lijstje met verplichte artikelen die je bij je moet hebben als je door Duitsland rijdt, zijn er ook nog een aantal dingen die altijd wel van pas kunnen komen onderweg. Deze zijn dus niet verplicht. We zetten ze hieronder op een rijtje:
- Hygiëne doekjes en handgel: de meeste mensen zullen dit al in hun auto hebben liggen in deze coronatijd, maar ook als we straks weer met het 'normale' leven verdergaan, zijn deze handig om bij je te hebben. Zo kun je je handen schoonmaken na een toiletbezoek of een knoeipartij in de auto.
- Reservebril- en/of zonnebril: handig voor als je per ongeluk op je bril gaat zitten. Je bent echt niet de eerste die met een gebroken bril thuiskomt van vakantie...
- Reservelampen: ondanks dat je niet verplicht bent deze bij je te hebben als je met de auto door Duitsland rijdt, ben je wel verplicht om een kapotte lamp in de auto te vervangen. Blijf je rijden met een kapotte lamp, dan loop je het risico een boete te krijgen.
- Routekaart: niet alleen handig voor als de techniek het even af laat weten, het is ook nog leuk om je route op de kaart zelf uit te stippelen!
- Verzekeringspapieren: we hopen natuurlijk allemaal deze niet nodig te hebben op vakantie, maar het is toch handig om deze bij je te hebben.
- Vignet en milieusticker: rijd je door Duitsland naar Oostenrijk of Zwitserland? Vergeet dan het Vignet Oostenrijk of Vignet Zwitserland niet aan te schaffen. Je kunt ze vooraf al kopen, zodat je daar onderweg niet meer aan hoeft te denken. Verder heb je voor bepaalde steden in Duitsland een milieusticker nodig. Ook deze kun je vooraf al kopen.
Tips voor rijden door Duitsland
Zoals eerder al geschreven, gaat het er op de Duitse Autobahn anders aan toe dan op de snelwegen in België. Hier zitten we vast aan een snelheidslimiet, terwijl dat op sommige delen van de Autobahn niet het geval is. Mensen kunnen hier dus veel harder rijden dan we gewend zijn. Let daarom goed op het verkeer dat jou van achteren nadert en kijk twee keer voordat je van baan wisselt. Is de auto in je spiegel de tweede keer veel dichter bij dan de eerste keer, dan kun je ervan uitgaan dat de bestuurder het gas flink open heeft getrokken en veel harder rijdt dan jij. Wacht even tot deze auto voorbij is, voordat je dan van baan wisselt. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat de bocht na een afrit scherper is dan we gewend zijn en dat de in- en uitvoegstroken korter zijn. De laatste tip is om op tijd te tanken. We zijn eraan gewend dat tankstations ongeveer om de 20 km langs de snelweg staan, maar in Duitsland kan er soms wel 80 km tussen zitten. Houd daarom de borden goed in de gaten, deze geven aan hoe ver het is tot het eerstvolgende tankstation en vaak staat daarop ook hoe ver het is tot het station daarna.