#2. Zijn er verschillende tariefklassen?
Voor het betalen van tol in Frankrijk bestaan er vijf verschillende tariefklassen. Klasse 1 is een normale personenauto, 2 een auto met caravan, 3 zijn alle campers, 4 de vrachtwagens en motoren in 5. Toevoegingen op het dak, zoals een imperiaal of dakkoffer, tellen niet mee. Het opmeten van het voertuig gebeurt automatisch, zodat het tarief kan worden bepaald. Meer informatie over de tariefklassen >
#3. Hoeveel is de tol in Frankrijk?
Het traject en het voertuig waarmee je rijdt bepaald hoeveel tol je in Frankrijk moet betalen. Als je de volledige ‘Route du Soleil’ (Parijs-Marseille) aflegt, betaal je €59,50.
#4. Hoe betaal ik de tol in Frankrijk?
Je kunt zowel contact als met een creditcard afrekenen. Na het invoeren van het kaartje krijg je te zien hoeveel de tol op dat traject kost. De tol op de Franse snelwegen kan ook worden betaald met een elektronische tolbadge. Daarmee wordt de tol van je rekening afgeschreven.
#5. Hoe betaal je elektronisch op de Franse tolwegen?
Met de tolbadge opent de tolpoort automatisch. De tolbadge bevestig je achter de achteruitkijkspiegel is een klein apparaatje. Het poortje gaat vanzelf open als je met 30 km/u aan komt rijden, zodat je direct door kunt rijden. Doordat de tolbadge is gekoppeld aan je bankrekening, worden de kosten aan het eind van de maand automatisch afgeschreven.
Tol betalen: als je naar Frankrijk op vakantie gaat of er doorheen rijdt ontkom je niet aan tol. Ergernis bij de vakantievierders komt niet alleen van de files bij de poortjes, maar ook door de hoge kosten. En dan is er ook nog het één en ander onduidelijk over tol in Frankrijk? Welk poortje moet ik nemen? Hoe betaal ik? Hoeveel eigenlijk? Om duidelijkheid te scheppen over tol betalen in Frankrijk, hebben we de 10 meest gestelde vragen voor je beantwoord.
#1. Waar moet ik tol betalen in Frankrijk?
‘Péage’ staat aangegeven op blauwe borden en betekend dat er tol betaald moet worden. De meeste autosnelwegen in Frankrijk zijn tolwegen. Sommige bruggen en tunnels vragen ook tol. Je trekt een kaartje uit de automaat zodra je de snelweg oprijdt. Ga je er weer vanaf? Dan betaal je het tarief dat voor die afstand gevraagd wordt.
#6. Waar koop ik de elektronische tolbadge?
De tolbadge om automatisch tol te betalen in Frankrijk kun je aanvragen via deANWB of Touring. Je hebt hiervoor een ANWB- of Touring-lidmaatschap nodig. De badge wordt naar je huis gestuurd. Er zitten wel gebruikskosten aan vast, zo’n 2 à 3 euro in de maanden dat je het apparaat gebruikt. En natuurlijk betaal je verder het gewone toltarief van het traject.
#7. Voor welke tolpoort in Frankrijk ga je staan?
Er zijn verschillende tolpoorten en logo’s. Een groene pijl is voor iedereen goed. Je hebt geen abonnement nodig en kunt contant betalen. Een oranje ‘t’ staat voor ‘Télépéage’ en is bedoeld voor diegene die een elektronische tolbadge hebben. Het logo met ‘cb’ betekent ‘Carte Bancaire’, deze is uitsluitend voor creditcard bedoeld.
#8. Welke tolwegen in Frankrijk zijn het drukst?
Sommige tolwegen in Frankrijk kun je beter mijden op ‘zwarte zaterdag’. Elk jaar wordt voorspelt wanneer deze zaterdagen zijn. Een aantal routes kies je beter niet op die dagen; namelijk de wegen rond Parijs (richting A6/Lyon), Route du Soleil (A6/A7) en Parijs-Bordeaux (A10).
#9. Welke tolwegen van Frankrijk zijn duur?
De tol in Frankrijk is duurder in het noorden dan in het zuiden. Prijzen per kilometer lopen uiteen van 3 tot 53 cent (Bron: Le Figaro, 2016). De A14 is de duurste tolweg van Frankrijk. Deze loopt richting het westen vanaf Parijs. Je betaalt tijdens de spits 53 cent per kilometer.
#10. Waarom tol betalen?
In Frankrijk betaalt niemand wegenbelasting. Alle Fransen betalen zelf ook tol op de snelwegen. Het tolgeld wordt gebruik om de wegen met haar voorzieningen te onderhouden. De parkeerplaatsen langs de snelweg, de ‘Aires’, bijvoorbeeld. Zodat je er fijn kunt picknicken, pauze houden en de kinderen ravotten in de speeltuin.