In de Alpen vind je van het vroege voorjaar, tot ver in het najaar de prachtigste bloemen. Deze Alpenbloemen geven veel kleur aan de bergen. De meest bijzondere bloemen staan verscholen tussen de stenen of versieren gul bloeiend een alm. Welke bloemen vind je in de bergen en hoe heten ze eigenlijk? Wanneer kun je ze het beste vinden in de bergen? Hieronder is een lijstje van bekende Alpenbloemen die je kunt tegenkomen tijdens je bergvakantie. Bekijk dit lijstje voor je gaat wandelen en herken voortaan de bloemen die je ziet staan.
Arnica
Arnica wordt ook wel valkruid of wolverlei genoemd. Het staat vooral bekend om de geneeskrachtige werking. Smeer het aftreksel van de plant op plekken met spierpijn, bloeduitstortingen of andere zere plekken en je ervaart de helende werking. De bloem komt van nature voor in berggebieden, maar je vindt ze ook in het oosten van Nederland en in de Ardennen.
- Groeiplek: tot 2800 meter hoogte op Alpenweiden en op lichte plekken in het bos.
- Kenmerkend: de rechte stengel wordt zo'n 50 cm lang. De gele bladeren vormen een rozet.
- Periode van bloei: juni - augustus
Alpendistel
De Alpendistel valt op door de stekelige bloem. Het is kleurige schoonheid, die je geregeld tegenkomt in de bergen.
- Groeiplek: tot 3000 meter hoogte. Vooral op kalkrijke rotshellingen, weides en op lichte plekken in het bos.
Kenmerkend: de Alpendistel wordt misschien wel 80 cm hoog. De stengel is bovenaan 'behaard' en hangt vaak een beetje krom. De bladeren zijn plat en de bloemen buisvormig.
Periode van bloei: juni - oktober
Rapunzel
De Rapunzel, of Phyteuma betonificoliumi, valt door haar mooie kleur en vorm direct op in een Alpenweide. De bloem laat zich goed fotograferen, zeker met een close-up foto.
- Groeiplek: tot ongeveer 2700 meter hoogte, op Alpenweiden, velden en bermen.
- Kenmerkend: de bloem heeft lansvormige, paarse bladeren en kan tot zo'n 60 cm hoog worden.
- Periode van bloei: juni - augustus
Blauwe monnikskap
Volgens een legende is de Blauwe Monnikskap, of Aconitum napellus, een middel tegen weerwolven. Je komt de bloem veelvuldig tegen in de Alpen, er zijn veel verschillende soorten van de Monnikskap.
- Groeiplek: tot 2300 meter hoogte. Vaak in de buurt van berghutten, beekjes en op voedzame Alpenweides.
- Kenmerkend: De blaadjes lijken wat op de vorm van een hand en zijn diep blauw. De plant kan wel 150 cm hoog zijn.
- Periode van bloei: juli - augustus
Alpen madeliefje
Dit bloemetje kom je vaak tegen als in de bergen op pad bent. Het Alpen madeliefje is een fris wit met geel bloemetje. De bloem is vooral heel schattig, al is ze misschien niet heel bijzonder of uniek.
- Groeiplek: ongeveer tot 2800 meter hoogte. Kalkrijke grond en vruchtbare bodem, vooral op velden en vochtige, lichte plekken (in het bos).
- Kenmerkend: deze bloem kan zo'n 25 cm hoog worden en staat op een stevige, rechte stengel. De witte bladeren en gele kern zijn duidelijk herkenbaar.
- Periode van bloei: april - september
(Lente) Gentiaan
Gentianen zijn er in veel verschillende soorten, er zijn honderden varianten bekend, waarvan er zo'n 35 in Europa voorkomen. De meeste daarvan in de Alpen. De voorjaars- of lentegentiaan bloeit vroeg in het jaar en heeft kleine, schattige bloemetjes.
- Groeiplek: op droge en voedselarme alpenweiden en lichte plekken in het bos tot zo'n 2000 meter hoogte.
- Kenmerkend: de 5 blaadjes zijn eivormig en azuurblauw. Dit kleine plantje wordt meestal maar een paar centimeters hoog.
- Periode van bloei: maart - juni
Edelweiss
De bekendste Alpenbloem is natuurlijk de Edelweiss. Door haar populariteit is de bloem helaas teveel geplukt. Je komt haar dus ook niet meer zo nsel tegen. Je kunt ze vooral nog vinden op plaatsen waar weinig wandelaars en bergbeklimmers komen. Mocht je haar tegenkomen: maak een foto en zeke niet plukken!
- Groeiplek: op zonnige (zuid)hellingen, vooral tussen de rotsen en 'gruis' tussen de 1500 en 3400 meter.
- Kenmerkend: de grijze stengel kan tot 20 cm lang worden. De witte stervormige bloem is wollig 'behaard'.
- Periode van bloei: juli - september
Wat is jouw favoriete Alpenbloem?