-
75 haarspeldbochten
-
Uitdaging voor wielrenners
-
Een van de hoogste verharde wegen van de Alpen
Stelviopas: beproeving voor wielrenners
De Stelviopas verbindt de Italiaanse plaats Bormio (Sondrio) met Prato allo Stelvio in Zuid-Tirol. Tijdens de beroemde wielerronde Giro d’Italia is de etappe over de Stelvio een van de zwaarste beproevingen en altijd spectaculair om naar te kijken. Toch wordt de pas niet elk jaar in de ronde opgenomen, aangezien er soms nog te veel sneeuw ligt in het voorjaar of het weer te slecht is op grote hoogte. Door de lengte, de hoogte en het weer is de klim een enorme uitdaging voor zowel professionele wielrenners als amateurs.
Gesloten in de winter
De weg werd tussen 1822 en 1825 gebouwd, doordat Ferdinand I van Oostenrijk een weg wilde die Val Venosta direct verbond met Milaan dat toen onder Oostenrijks bewind stond. Naast de behoorlijk hellingspercentages tussen de 5% en 9,5% zijn vooral de vele haarspeldbochten een kenmerk van de Stelviopas. In totaal zijn dit er 75, waarvan 36 aan de kant van Bormio en 48 aan de kant van Zuid-Tirol. Tot 1915 werd de Stelviopas het gehele jaar gebruikt door koetsen. Gedurende de winter zorgden sneeuwscheppers ervoor dat de weg begaanbaar bleef. Vandaag de dag is de pas in de winter gesloten wegens de sneeuwval, normaal gesproken van eind oktober tot begin mei is de weg niet begaanbaar. Opvallend is dat er boven op de pas een gletsjerskigebied is, dat wegens de sluiting van de Stelviopas in de winter, alleen ’s zomers geopend is.
Parco nazionale dello Stelvio
De Stelviopas voert door een prachtig berglandschap en niet voor niets werd in 1935 het eerste en grootste nationale park van Italië gesticht: Parco nazionale dello Stelvio. Hierdoor ligt de Stelviopas in beschermd natuurgebied, wat helemaal te begrijpen is, want de omgeving is echt adembenemend mooi. De uitzichten vanaf de weg maken zelfs indruk op de meest verwende bergliefhebber.
Toeristische trekpleister in de zomer
De Stelviopas is een populair uitje in de zomer. Dagelijks rijden vele toeristen de pas op de fiets, motor of met de auto. Op het hoogste punt staan diverse hotels, winkeltjes en bars/restaurants voor een stop. Ook vinden veel mensen het leuk om te pinnen bij de hoogste geldautomaat van Europa. Uiteraard zijn er ook diverse mogelijkheden om de bergen in te trekken vanaf de Stelviopas.